Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

*ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ





27.3.2009
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσφατα διαβάσαμε τα μέτρα Ομπάμα για τη διόρθωση της Αμερικανικής Οικονομίας (1 τρίς $ , με εκτύπωση χαρτούρας κλπ).
Σαφώς και η εν εξελίξει οικον. κρίση απασχολεί τους πάντες (κυβερνήσεις-τράπεζες-πολίτες).Σίγουρα θα αναμορφωθούν τα πάντα-σε παγκόσμιο-εθνικό και προσωπικό επίπεδο, αλλά το τελικό τοπίο θα το γνωρίζουμε μετά την ολοκλήρωση της κρίσης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως τα παληά προβλήματα και τους στόχους που είχαμε βάλει, πρίν την έναρξη της σημερινής κρίσης και της οικολογικής κατάρρευσης.
. Μιλάγαμε για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, και τη πράσινη ενέργεια και οικονομία.
Απαιτείται οικονομία φιλική προς το περιβάλλον και άμεση δράση.
Οι τελευταύες μελέτες έχουν φέρει στο φώς της δημοσιότητας, ότι μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, άμεσα 4 δισεκατ. άνθρωποι θα διψάσουν, 200 εκατ. άνθρωποι θα αλλάξουν χώρα διαμονής (λόγω τσουνάμι-πλημμυρών, ξηρασίας κλπ) και το 40% των ειδών του πλανήτη θα απειληθεί με εξαφάνιση.
Η αναμενόμενη υπεθέρμανση του πλανήτη, θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίες και πρόκληση για νέες ευκαιρίες, νέα προιόντα. Αν αυτή τη φορά τα Golden boys δεν προσέξουν, θα ξεφύγει η προοπτική των εταιριών τους. Βλέπε πρώτες και καλλίτερες τις αυτοκινητοβιομηχανίες με τα υβριδικά. Μέχρι πέρσι ή πράσινη οικονομία ήταν προτεραιότητα όλων, αλλά «κοστίζει». Ολα έχουν ένα κόστος. Οπως και η υγεία.

Απαιτείται διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, παραγωγής, διαχείρισης και κατανάλωσης.Οι φυσικοί πόροι δεν πρέπει πλέον να αποτελούν πηγή εκμετάλλευσης , ούτε το «περιβάλλον» ένα σύστημα απόρριψης των μη απαραίτητων –καταναλωτικών αγαθών.
Απαιτείται διαχείριση των στερεών αποβλήτων με ανακύκλωση κλπ ενέργειες. Η διαχείριση των απορριμάτων , είναι ένα από τα πιο σύνθετα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.

Απαιτούνται δημόσια και ιδιωτικά κονδύλια για τη δημιουργία «πράσινων αναπτυξιακών προτύπων» και «πράσινων προτύπων», πρίν την πλήρη οικολογική κατάρρευση.
Ο Ομπάμα έδωσε βάρος σε αυτή τη προτεραιότητα και υλοποιεί το «Apollo project», ύψους 150 δις $ για τη «πράσινη οικονομία».-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου