Μεγάλωσα στον Υμηττό από τα παιδικά μου χρόνια.
Πάντα μύριζε θυμάρι, είχε πράσινο. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τον αγαπώ τόσο πολύ.Με τα χιόνια, το καύσωνα, τα Σαββατοκύριακα, το πέταγμα του αετού, το Πάσχα, τριγυρνούσα με τους φίλους μου.Θυμάμαι ακόμα τη κυρά Μαρία στη Καλοπούλα (πέρα από το Μοναστήρι της Καισαριανής) που έφτιαχνε καφέ δίπλα από τη παγωμένη βρύση, κάτω από τη στέρνα με τα ψάρια.Με το σχολείο πηγαίναμε εκδρομές.Η κυρά Μαρία έφυγε, ο Δήμος κατασκεύασε πέτρινο κιόσκι με τραπεζοκαθίσματα.
Είναι ακόμα και σήμερα ένα χάρμα.
Από τα μονοπάτια του φθάνεις ποδαράτο μέσω Καρέα κάτω στην Αργυρούπολη και τη Γλυφάδα και από την άλλη πλευρά μέχρι τις κεραίες στη κορυφή.
Η ψηλότερη κορφή του φθάνει τα 1026 μέτρα !
Εχει έκταση περίπου 82.000 στρέμματα και από το 1934 υπάγεται στο διάταγμα NATURA.
Περιλαμβάνει μέχρι σήμερα 2 ζώνες, τη Ζώνη Α΄την ορεινή με επιτρεπόμενες πολεοδομικές χρήσεις κτίρια αναψυχής και πολιτισμού μέχρι 150 τμ.Στη Ζώνη Β΄(περιμετρικά)επιτρέπεται μόνο κοινωφελής χρήση.
Σήμερα διεκδικείται από πάρα πολλούς, όπως
1) από την εκκλησία 14.000 στρέμματα 2) το κτήμα Καπράνου που ενώ ήταν 100 στρέμ , οι σημερινοί κληρονόμοι διεκδικούν 36.000 στρέμματα 3) κληρονόμοι Νάστου με 12.500 στρέμ 4) Ιδιώτες από το Χαλάνδρι ζητούν 370 στρέμ. 5) τέσσερις οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν 2.500 στρέμ και τέλος το ελλην δημόσιο (Σουφλιάς) θέλει να κόψει 3.800 δένδρα για το νέο αυτοκινητόδρομο.
Διερωτώμαι τι θα μείνει στο τέλος ρε πατριώτη ? Που θα παίζουν τα παιδιά μας ? Που θα πηγαίνουμε εμείς στα γεράματα, αλλά και τώρα. Φθάνει πιά ! Πρέπει να προστατευθεί ο Υμηττός.Το αξίζει το Δάσος, το αξίζουμε εμείς, το αξίζει η Αθήνα. Σταματήστε αυτή τη καταστροφή των καταπατήσεων.
Να κατοχυρωθεί νομικά ως ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ.Μόνο έτσι θα σωθεί και ο Υμηττός και εμείς. Ευχαριστώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου